Aquests són els permisos necessaris per reformar casa teva

Si estàs pensant en reformar el teu habitatge, has de saber que no ho pots fer sense sol·licitar certs permisos. Depenent del tipus i la magnitud de l’obra, necessitaràs uns o altres permisos que t’autoritzaran a fer les modificacions amb què estàs somiant. Aquests tràmits són essencials per executar la reforma complint amb la normativa vigent, vetllant per la seguretat de tot l’equip de treball i, en definitiva, garantir l’estabilitat i la situació de tot l’edifici. Els permisos dobra se sol·liciten a lAjuntament i tenen un cost que varia segons la localitat. A més, en alguns casos també haureu de demanar permís a la comunitat de propietaris si l’obra afecta elements comuns de l’edifici. A continuació, t’expliquem els tipus de permisos que hi ha i quan els has de sol·licitar.

Tipus de llicència d’obra

Obres subjectes a Llicència d’obra

Aquest és el tipus de llicència més complex i cal sol·licitar quan es pretén reformar un immoble existent implicant augment de volum o superfície edificada, modificar la façana o elements estructurals. En aquests casos, quan se sol·licita el permís a l’Ajuntament, cal adjuntar un projecte tècnic i signat per un tècnic competent.

Les obres no poden començar fins a disposar de la llicència d’obra.

Actualment, el temps mitjà que triga a atorgar-se una llicència d’obra al nostre país és entre 6 i 12 mesos, depenent del municipi.

Tot i que la legislació recomana un termini màxim de 3 mesos, gairebé cap municipi no compleix amb això.

El temps previst de concessió de llicència més el temps necessari per a la redacció del projecte poden arribar a ser un factor determinant a l’hora d’escollir quina intervenció farem.

Obres subjectes a Comunicació prèvia

La comunicació prèvia d‟obres és un document mitjançant el qual els interessats informen a l‟Ajuntament l‟inici de les obres.

L’efecte d’aquesta comunicació és des del mateix moment de la presentació, però només quan la documentació requerida és completa. Aquests efectes són els establerts a la normativa relacionada amb els procediments administratius de cada municipi.

En general, ens podem trobar amb 2 grups d’obres subjectes a comunicació prèvia:

Comunicació prèvia amb tècnic

Són obres que, per les seves característiques, necessiten aportar un projecte tècnic signat per un tècnic competent. Les obres principals subjectes a comunicació prèvia amb tècnic són les obres de reforma que modifiquin la distribució interior i, per tant, les condicions d’habitabilitat.

Comunicació prèvia sense tècnic

Són obres que, per les seves característiques, no necessiten aportar un projecte tècnic signat per un tècnic competent. Les principals obres subjectes a comunicació prèvia amb tècnic són:

  1. Reforma de cuines i banys dhabitatges que no modifiquin la distribució de lhabitatge.
  2. Treballs consistents en arrebossats, enguixats, enrajolats, paviments, aplacats, pintats, modificació d’instal·lacions o similars d’habitatges en què no es modifiquin la distribució de l’habitatge.
  3. Canvi de portes i finestres.

Aquests permisos tenen una magnitud menor. Aquí no se’n veurà afectada l’estructura de l’edifici ni la distribució de l’habitatge. Com en les obres subjectes a llicència, seran els ajuntaments de cada localitat els que regiran els requisits i la documentació necessària per sol·licitar aquest permís.

 

Cost segons tipus de llicència d’obra

El cost dels permisos dobra el regula cada municipi en les seves ordenances fiscals.

No obstant això, en general es liquiden dos tipus de taxes:

  1. Taxa urbanística
    1. Aproximadament 1% del pressupost dexecució material*
  2. ICIO (Impost sobre construccions i obres)
    1. Aproximadament 1% del pressupost dexecució material*

* El pressupost d’execució material (PEM) és cost real i efectiu de les obres on no es té en compte el benefici del contractista ni tampoc impostos.

 

A més, hi ha vegades en què cal demanar permís a la comunitat de veïns per realitzar alguna remodelació . Quan ho has de fer? Cal el consentiment dels veïns, aprovada per la majoria de la junta, quan l’obra afecta un element comú de l’edifici (estructura, façana, coberta) i pertany a la comunitat de propietaris. Tot i així, encara que les teves obres no afectin les zones comunes de l’edifici, has d’informar els teus veïns sobre les obres i el que comportessin.

Com veus, fer obres a casa no és tan senzill com sembla i requereix complir una sèrie de requisits legals i administratius. Per això, és important comptar amb l’assessorament i l’ajuda de professionals qualificats que us orientin sobre els permisos que necessiteu i us ajudin a tramitar-los correctament. A VadeCasa I+ ens encarreguem de gestionar-ho tot, perquè no t’hagis de preocupar de res. Si vols començar amb el teu projecte, no dubtis en contactar-nos a través de la nostra web , trucant-nos al 877 60 40 06 o escrivint-nos al correu electrònic vadecasa@vadecasa.cat . I si quieres hacernos una visita y hablarlo en persona, no dubtis a passar-te per la nostra oficina a Tarragona . Estarem encantats d’atendre’t i oferir-te un pressupost a mida, sense cap compromís!